Karaciğeriniz tehdit altında olabilir

Karaciğeriniz tehdit altında olabilir
Karaciğer rahatsızlıkları belirli bir zaman geçtikten sonra kendisini belli etmektedir. Karaciğer aldatıcı yönü olan bir organdır. Bunun nedeni acı ve ağrı duyusunun olmamasıdır. Ancak karaciğer rahatsızlıklarının da kendisine özgü belirtileri vardır. Bunlardan en belirgini kronik halsizliktir. Kişideki konsantrasyon bozuklukları için yine karaciğerden şüphe edilebilir. Üst karnın sağ tarafında baskı duygusu hissediliyorsa bu da karaciğer rahatsızlıklarına işaret olabilir. Kişinin dışkısında koyu balçık rengi idrar varsa, kişide sürekli kaşıntı hissi varsa bu da karaciğer rahatsızlığından kaynaklanabilir. Kişinin bazı belirli yemeklerden tiksinti duyması, kilo değişimleri, iştah kaybı, mide bulantısı, karında şişlik, iç kanamalar, cilt ve gözlerde sararma da yine karaciğer rahatsızlığını belirtilerindendir. Bu tip şikayetler var ise karaciğer değerleri gamma-GT, GPT, GOT ölçümleri yapılmalıdır. Bunlar yüksek gözlemlenirse karaciğerin maruz kaldığı muhtemel hastalıkların araştırılması gerekmektedir.
Hepatit B, risk faktörlerden biridir. Buradaki temel nokta HBs-antijen dediğimiz değerdir. Şayet bu pozitif çıkarsa kişide Hepatit B vardır demektir. Hepatit C ise kan testi ile anlaşılmaktadır. Alkol şüphesi de risk faktörleri arasındadır. Kişinin karaciğer değerinin ölçülmesi, sorgulanması, gerekli hallerde alkol testinin yapılması gereklidir.
karaciğer yağlanması

Bir başka risk grubunu da NASH şüphesi oluşturur. Alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer iltihabında pek çok faktör bulunur. Gerekli testler yapılarak alkole bağlı karaciğer yağlanması veya alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması ayrımı yapılmaktadır. PSC dediğimiz risk grubunda çoğu zaman hastalığın teşhisine tek başına sağlayabilecek kan değerleri bulunamayabilir. Bu saydığımız risk gruplarından herhangi birisi kişide mevcut ise acil önlem alınmalıdır. Gerekli testler yapıldıktan sonra tam olarak bir tanı konulmakta ve belirtilen rahatsızlıklardan hangisi kişide mevcut ise ona göre tedavi süreci başlatılmalıdır. Özel Meltem Hastanesi Dahiliye bölümü ıuzman doktorları yaptıkları testler ile kişide herhangi bir karaciğer rahatsızlığı olup olmadığını ortaya çıkarmakta ve ona göre tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/02/2014
Okunma Sayısı:11337
Soru sor