Diyabet kontrolünüz için öneri listesi

Diyabet kontrolünüz için öneri listesi

Günümüz dünyasında fast-food türü yiyecek tüketimi benzeri gıdaların küreselleşmesiyle gelen Obezite yaygınlığı diyabetin görülme sıklığını her geçen zaman artıkmaktadır. Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet, kontrol altında tutulmadığında ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Diyabet rahatsızlığının kontrol altına alınması için uzman kontrolünde kişiye özel beslenme programı belirlenme büyük önem arz ediyor. 

Diyabetle yaşamak; tedavi başarısını yükseltir

Pankreastan salgılanan insülin hormonun yetersiz kalması sonucu glikoz; kan şekeri değerinin yükselmesi sonucu ortaya şeker hastalığı çıkmaktadır. İleriki yaşlarda karşımıza çıkan Tip II diyabet hastalığının sebeplerinin başında genetik faktörler olmak üzere, fiziksel hareketlilik azlığı ve fazla kilolar gelmektedir. Şeker hastalığı normalin dışında kontrol altına alınmadığında; katarakt, böbrek yetmezliği, kalp damar hastalıkları, sinir, diyabetik ayak ve enfeksiyon gibi hastalıkları kolap kapma gibi rahatsızlıkları da beraberinde getirip tetiklemektedir. Beslenme kurallarına dikkat edilmesi mutlak surette şarttır. Rahatsızlığın kontrol altında olması bunu gereksindirir. Bu rahatsızlığı kabullenmek ve onunla yaşamayı öğrenip mücadele etmek tedavi başarısını artırmaktadır.

Diyabet hastaları için önem arz eden ve dikkat etmeleri gereken beslenme ilkeleri 

  1. Kişiye özel beslenme programı olmalıdır. Bu diyet kalıcı olmalı, beslenme sürekliliği bozulmayarak yaşam boyu sürdürülmelidir.
  2. Vücut indeksine dikkat etmelidir: alınan fazla kilolardan feragat etmek; şeker hastalığını kontrol altına tutmayı sağlayan en önemli ilkelerden bir tanesidir.
  3. 3  ara 3 ana olmak üzere öğün düzenlemesi olmalıdır. Araları 2.5 saati aşmamalı, öğünlerde alınan kalorinin  bir dengesi olmalıdır.
  4. Diyetteki posa artırılmalıdır. Öğünlerde alınan posa yüzdesinin fazlalığı karbonhidrat emilimini yavaşlatacağından şeker seviyesinin düzenlenmesine pozitif katkı sağlayacaktır. Kabuklarıyla tüketilebilen meyveleri soymadan yemek ayrı bir fayda sağlayacaktır.
  5. Patates, pirinç, beyaz ekmek gibi kan şekerini hızla artıran, glisemik indeksi yüksek besinlerden uzak durulmalıdır.
  6. Su tüketimi ise artırılmalı; gün içerisinde en az 2 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir.
  7. Şeker katkısı içeren yiyeceklerden kaçınılmalıdır. İlaç kullanıp da şekerin yükselmeyeceği düşüncesi ile hareket edilmemeli, şeker ve şekerli madde içeren besinler kullanılmamalıdır. Kronik bir rahatsızlık olan şeker hastalığı asla “geçti” diye düşünülmemelidir. Bal, pekmez gibi katkısız doğal tatlı olarak kabul edilen yiyecekler de masum değildir. Balda şeker olduğu, pekmezin ise üzümden yapıldığı göz önüne alınmalı ve unutulmamalıdır.
  8. Yemek sağlıklı pişirme yöntemi ile hazırlanmalı ve tüketilmelidir. Diyabet rahatsızlıklarında günlük alınan kalori ve  bu kalorinin yağ protein ve karbonhidrat yüzdesinin orantısı sağlanmalıdır. Yağ miktarını artırmamak için; ızgara, haşlama ya da fırınlama tarzında pişirilmelidir.
Güncelleme Tarihi:03/05/2024
Yayınlama Tarihi:12/02/2018
Okunma Sayısı:1262
Soru sor