Bu 5 belirti ciddi hastalıkların habercisi olabilir

Bu 5 belirti ciddi hastalıkların habercisi olabilir

Tırnaklarda oluşabilecek renk ve yapı değişikliği vücutta gelişmekte olan hastalığın habercisi olabilir diyen Uzm. Dr. Sinem Evsine şunları kaydetti, “Örnek vermek gerekirse sarı tırnaklar mantar hastalığının bir habercisi olarak görülür. Demir eksikliği anemisinin habercisi ise kaşık tırnak durumu ya da tırnaklardaki beyaz lekelerdir. Akciğer kanseri, siroz, bronşektazi bazı bağırsak hastalıklarının habercisi ise tırnaklardaki bombeliğin artmasıdır. Melanoma denilen bir kanser türü ya da tırnak yatağındaki kanamanın habercisi de tırnaktaki siyah çizgilenmeler olabilir.” dedi.

Gözlerdeki belirtiler önemli

Gözün beyaz kısımlarının sarı renk olmasının safra yolları ve karaciğer hastalıklarına dair bir belirtinin olabileceğini belirten Dr. Evsine göz kapaklarında bir şişme söz konusu olduğunda böbrekteki fonksiyon bozukluğunun bir belirtisi olabileceğinin altını çizdi. Şayet göz bebekleri eşit büyüklükte değil ise kafa içerisinde kanama, beyinde bir travma gibi ciddi nörolojik hastalıkların habercisi olabilmektedir. Eğer göz bebeğinde küçülme söz konusu ise bir takım kimyasal toksinlerle ve ilaçlarla zehirlenmeye işaret ediyor olabilir.

Ciltteki beyazlama ve kuruluğu hafife almayın

Dr. Evsine ciltte kendiliğinden oluşan morarmaların immun trombositopenik purpura ve lösemi gibi ciddi kan hastalıklarının erken habercisi olabileceğini söylüyor. Bununla beraber ciltte oluşan beyazlamaların mantar enfeksiyonları ya da vitiligo hastalığına işaret edebileceğini de ekliyor. Saçlı deride abartı kepek görülmesi, dirsek ve dizlerde meydana gelen beyaz lekeler sedef hastalığını işaret ediyor olabilir. Ayrıca yüzeyde kabarık, ciltte ağrılı içi su dolu lezyonlar mevcut ise zona hastalığının bir işareti olabiliyor.

Ciltteki kuruluk ve kaşıntıya dikkat çeken Dr. Evsine bunun az miktarda sıvı tüketimi ya da tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olabileceğini belirtiyor. Ayrıca bu durum böbrek yetmezliğinin de bir bulgusu olabiliyor. Cilt soluk renkli, terli ya da mor renge bürünebilir. Bu kalp yetmezliğine bağlı periferik dolaşımın bozulduğu durumlarda kendisini gösterir. Ciltte meydana gelen sararmalar karotenin aşırı tüketimine bağlı olabilir fakat safra yollarında herhangi bir tıkanıklığın da işareti olabilir.

İstemsiz kilo kaybının nedeni hormon problemleri olabilir

Şayet istem dışı ve ani kilo kayıpları yaşanıyorsa mutlak suretle tiroit hormon fonksiyonları ve kan şekerinin incelenmesi gerektiğini söyleyen Dr. Evsine şöyle devam etti, “Hastalığın ilk bulgusu hipertiroidi ve diyabet hastalıkları için ani kilo kayıpları olabilir. Bununla beraber çoğu kanser hastalığının açıklanamayan kilo kaybı ile seyrettiği bilinir. Ateş, gece terlemesi, kilo kaybı üçlüsü lösemi ve lenfoma hastalıklarında, ortaya çıkan kansızlık ile beraber kilo kaybı mevcutsa bağırsak ya da mide kanserlerinde kendisini gösterir. Kilo kaybı beraberinde öksürük, halsizlik, yüksek ateş seyrediyorsa akciğer enfeksiyonları veya tümör bakımından incelenmelidir. Şayet sırt ağrısı beraberinde kilo kayıpları söz konusu ise pankreas ya da akciğer hastalıklarına dair belirti olabilir.” dedi.

Kilo artışı kalp yetmezliği ve sirozun nedeni olabilir

Yeme alışkanlıklarında bozulma ya da hareketin azalması söz konusu değilken aniden ortaya çıkan kilo alımları metabolik bir takım hastalıkların habercisi olabiliyor. Tiroit bezi bazal metabolizmayı düzenleyen hormonlar üretir diyen Uzm. Dr. Sinem Evsine tiroit bezinin yavaş çalıştığı durumlarda halsizlik, kilo alımı, saçlarda dökülme ve cilt kuruluğunun oluşabildiğini söylüyor. Aynı şekilde şeker metabolizmasının bozulduğu diyabet hastalıkları ve insülin direncinde açıklanması zor ve ani kilo artışı gözlemlenebilir. Karaciğer sirozu gibi vücutta sıvı birikiminin gözlemlendiği ya da kalp yetmezliği gibi durumlarda da kilo artışı görülebilmektedir.

Güncelleme Tarihi:17/05/2024
Yayınlama Tarihi:17/04/2018
Okunma Sayısı:1229
Soru sor