Ağız ve yüz bölgesi tümörleri

Ağız ve yüz bölgesi tümörleri

Yüz bölgesi sık tümör görülen bir alan mıdır?

Evet, cilt tümörlerinin neredeyse %85'i yüz bölgesi ve çevresinde (baş-boyun) görülür. Bu da şaşırtıcı değildir çünkü cilt tümörlerinin güneş ışığına maruz kalmakla yakın ilgisi vardır. Yüzümüz ise güneşin etkisine en çok maruz kalan alandır. Bu konuda detaylı bilgi cilt tümörleri kısmında bulunuyor.

Ağız içinde gelişen tümörler ciltte gelişenlerden farklı mıdır?

Evet, ağız içi bölgesinin güneş ışınlarıyla ilişkisi yoktur. Bu bölgede gelişen tümörler genelde tekrarlayıcı travma (iyi oturmayan protezler gibi), kötü ağız hijyeni (çürük dişler gibi), tütün ve sigara kulanım alışkanlığı ile ilgilidir. Bu tür tümörler eğer zamanında fark edilip tedavi edilmezse hızlı bir şekilde yayılabilirler.

Ne zaman bir plastik cerraha başvurmalı?

Ağzınızın içinde yeni oluştuğunu fark ettiğiniz herhangi bir kitle, bir yara varsa ve 3 hafta içinde iyileşmemişse bir doktora başvurmanız gerekir.

Ağzımda sık sık ağrılı yaralar çıkıyor, endişe etmeli miyim?

Ağızda "aft" denen, özellikle asitli yiyecekler yendiğinde çok hassas olan ama genelde 7-10 gün içinde kendiliğinden iyileşen yaralar bazı insanlarda sık görülür. Genelde vitamin eksikliği ve bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ilişkilidir. Bu yaralar kendiliğinden iyileştiği için tümör açısından endişe etmenize gerek yoktur, ama yine de bir doktorun değerlendirmesi yerinde olur.

Plastik cerrahi, ağız bölgesi tümörleri için neler yapabilir?

Bu bölge tümörleri, dil, yanak, çene, dişler, damak gibi hem estetik, hem de fonksiyonel olarak oldukça önemli yapılarla yakıdan ilişkilidir. Dolayısıyla iş sadece tümörü çıkartmakla bitmez. Geride kalan alanın hastaya en az fonksiyon kaybı yaşatacak ve görüntüsünü en az etkileyecek şekilde düzeltilmesi gerekir. Plastik cerrahi, sadece bu bölge tümörlerinin çıkarılması ile ilgili değildir. Aynı zamanda uygun onarımı yaparak hastaya en az sorunla yaşama imkânı sağlar.    

 Bu bölgede sık görülen başka tümörler de var mıdır?

Tükürük bezi tümörleri de oldukça sık görülür. Genelde kulakla yanak arasında, cildin altında ele gele ve yavaş büyüyen kitle şeklindedir. Çoğu iyi huyludur. Böyle bile olsa, daha da büyümelerini engellemek ve kötü huylu olup olmadığını anlamak için ameliyatı gerekir.
 
E-RANDEVU İÇİN TIKLAYINIZ

Güncelleme Tarihi:17/05/2024
Yayınlama Tarihi:08/06/2011
Okunma Sayısı:17872
Soru sor