İnterneti fazla kullanan çocuklarda gelişim sorunları

İnterneti fazla kullanan çocuklarda gelişim sorunları

Teknolojinin giderek gelişmesiyle artık hayatımızın bir parçası haline gelen bilgisayar ve internet kullanımı, çocukların hayatını doğrudan etkilemektedir. İnternet, yaş ve cinsiyet gibi etkilerle farklı amaçlarda kullanılmaktadır. İletişim aracı olması ve eğitim de oldukça faydalı olması nedeniyle internet yararlı olabilmektedir. Bu olumlu etkilerinin dışında erken yaşta kontrolsüz olarak kullanılırsa, çocuğun ruh ve beden sağlığı olumsuz yönde etkilenip çeşitli sorunlara yol açabilir. Bu sorunların en başında kaygı bozukluğu ve obezite gelmektedir. Meltem Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Uzm. Psk. Sümeyye Arslan, çocuklarda internetin kontrolsüz kullanımı ve bu konuda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilerini bizimle paylaştı.

Çocuğun Öz Gelişimi Olumsuz Etkilenebilir

Günümüzde internet kullanımının oldukça yaygın olması ve internete kolayca ulaşılabilmesi ile birlikte, çocuklarda internet kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. İnterneti doğru bir şekilde kullanan çocuk ve genç bireyler, kolayca bilgiye ulaşabilir, araştırma yapabilir, teknolojik gelişmeleri takip edip problem çözme yeteneğini geliştirebilir. Fakat bu durumun yanı sıra, kontrolsüz ve internette çok zaman geçiren çocuk ve gençlerde kaygı ve korkulara neden olabilir. Bu durumun bir sonucu olarak çocuklar, kişisel gelişimlerinde oldukça olumsuz etkilenmektedir. 

Erkek Çocuklarda İnternetin Daha Fazla Kullanımı

Bilimsel araştırmalar ve çeşitli anketlerin sonucunda erkek çocukların kız çocuklara göre interneti çok aha fazla kullanımı tespit edilmiştir. İnternet kullanım amacı olarak da kızlara göre farklılıklar göze çarpmaktadır. Çocuk ve gençler internette fazla zaman geçirdikleri takdirde giderek yalnızlaşmakta olup, yüz yüze ilişki kurmakta zorluk çektikleri görülmektedir. Böylece sosyal gelişmeleri oldukça gerilediği tespit edilmiştir. Bu çocuklarda özgüven eksikliği görülmekte olup, sosyal kaygı düzeyleri ve saldırganlık düzeyi artmaktadır. Çocukların okullarında göstermiş oldukları performansları ve akademik başarılarının da düşüş gösterdiği görülmektedir. İnternet ortamında ve çeşitli bilgisayar oyunlarında kurulan arkadaşlıklar sosyal izolasyona sebep olabilir.

İnternette Vakit Geçiren Çocuklarda Kilo Problemi

Çocuk, internette olması gerektiğinden daha uzun saatler vakit geçirdiğinde hareketsizlik ve yemek yeme bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Zamanla sosyal ortamdan uzak kalan çocuk, hareketsiz bir şekilde bilgisayarın başında durduğu için yemek yeme düzeninde de değişiklikler oluşmaktadır. Bu durumun sonucu olarak hızlı bir şekilde kilo almakta ve obezite hastalığına maruz kalmaktadır. İnternette fazla vakit geçirmek, tüm bunların dışında duruş bozukluğuna yol aşacağından gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Gelişimlerinin en önemli evresinde olan çocuklarda kas ve iskelet sistemi bozukluğu görülmektedir. Bilgisayar ekranına fazla bakıldığı için görme bozuklukları da kaçınılmaz hale gelmektedir.

Şizofreniye Yatkın Olan Çocuklar İçin İnternet

Şizofreni hastalığı sonradan kazanılabileceği gibi, genetik faktörlerle de etkisini gösterebilmektedir. Bu durum çocuklarda gerçeklik algısını kaybetmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Doğru tedavi edilmediği sürece hızla ilerler ve psikolojik ataklara yol açabilmektedir. İnternet kullanımı şizofreni hastalığına doğrudan yol açmaz. Fakat olması gerektiğinden fazla bilgisayar ve oyun ortamında olan çocuklarda, dış dünyadan uzaklaşma durumu olduğu için, genetik yollarla şizofreniye yatkın olan çocuklarda tetikleyen bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Anne ve Babaların Dikkatine;

  • Çocuklarınıza bilgisayar ortamı ve internet erişimi sağladığınızda görevinizin bittiğini asla düşünmemelisiniz. İnternette karşılaşılabilen çeşitli tehlikelerden çocuğunuzu korumak için en azından bilgisayar kullanımını denetleme yapabilecek kadar öğrenmeniz gerekmektedir.
  • Anne babalar için, bilgisayar oyunu çocuğun evde yaramazlık yapmaması ve insanları rahatsız etmemesi için kullanılan bir araç olarak görmemelidir.
  • Çocuklar için bilgisayar ve internet kullanımının, hangi yaşta doğru olacağı ve kullanmaya hangi program v oyunlarla başlamaları gerektiği konusunda detaylı araştırma yapıp, ona göre davranmalısınız.
  • Çocuk ve genç bireylerin kullanımı için, internet üzerinden giriş çıkış saatlerinin takip edilmesi gerekmektedir.
  • Anne babalar çocukları için ufak yaştan itibaren kaliteli bir aktivite yapma saatleri belirlemeli, sanal ortamdan daha çok doğal ortamın önemi vurgulanmalıdır.
  • Çocukların arkadaşlarıyla olan sosyal ilişkileri internet dışında gelişmeli ve bu konuda yeni olanaklar aileler tarafından sağlanmalıdır.
  • Ne olursa olsun çocuklarınıza kitap okuma alışkanlığını kaybettirmemeniz gerekmektedir.
  • İnternette oynana çeşitli oyunların, içeriği aile içerisinde tartışmalı ve çocuklar için doğru oyun seçimleri yapılmalıdır.
  • Çocukları için bir internet kullanım zamanı belirlenmeli ve bu süreye uyulmalıdır.
  • İnternet kafe ziyaretlerini azaltma ve internette vakit geçirme konusunda çocuklarınıza kısıtlayıcı cezalar vermek yerine, onları karşınıza alıp birey gibi konuşarak ikna etmeniz gerekmektedir.
Güncelleme Tarihi:03/05/2024
Yayınlama Tarihi:25/01/2018
Okunma Sayısı:1503
Soru sor