Fako yöntemi ile katarakt ameliyatı şimdi çok kolay

Fako yöntemi ile katarakt ameliyatı şimdi çok kolay


Katarakt Nedir?

Öncelikle kataraktın tanımını yapmakta fayda vardır. Katarakt; göz bebeğinin arkasında bulunan, gelen görüntünün sinir tabakasına odaklanmasını sağlayan göz merceğinin şeffaflığını kaybetmesi diyebiliriz. Bu şekilde arkadaki sinir tabakasına net görüntü düşmesi zorlaşmaktadır. Günümüzde FAKO adı verilen yöntem ile hastaların net görüşe kavuşması sağlanabiliyor. Özel Meltem Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Gökçen Baş Eratlı; ?Güneş ışığı, yaşlılık, diyabet gibi hastalıklara veya doğumsal nedenlerle gelişebilen katarak, FAKO adı verilen ameliyat ile ortadan kaldırılabilmektedir. Bu yöntemin başarılı olabilmesi için kısa sürede, kataraktın sertleşmesi beklenmeden ameliyat edilmesi gerekmektedir. Buzlu cam haline dönüşen gözdeki şeffaf tabaka, bu yöntemle çıkarılarak yerine yüksek bir kalitede üretilmiş olan akrilik lensler yerleştirilmektedir.? demektedir. 


Kataraktın Belirtileri Nelerdir?

Katarakt hastalığının habercisi bazı belirtiler ilerleyen yaşla beraber ortaya çıkmaktadır. Op. Dr. Gökçen Baş Eratlı belirtileri şöyle sıralıyor; ?Tek gözde çift görme oluşması, güneş ışığından aşırı rahatsız olma, renklerin giderek soluklaşması, gece görüşünün azalması, gözlük veya kontakt lens camının numarasında değişiklikler kataraktın belirtileridir. Bundan sonra görme gittikçe azalmaktadır. Takip eden zamanda ise görme yetisi tamamen ortadan kalkabilmektedir? demektedir.

Katarakt Kimlerde Görülür?

En sık şekilde görülen yaşlılık kataraktı denilen ve 50 yaş üzeri kişilerde oluşan bir katarakt tipi olduğunu belirten Özel Meltem Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Eratlı, yaşlanmaya bağlı olarak göz merceği içerisindeki liflerin şeffaflığını zaman içerisinde kaybettiğini söylemektedir. Ayrıca Dr. Eratlı, katarakt oluşumunda güneş ışığının (ultraviyole) katarakt üzerinde büyük etkisi olduğunu belirterek bazı vücut ve göz hastalıklarında görülen kataraktlar, doğumsal kataraktlar ve bazı ilaçların kullanımı ile meydana gelen kataraktların olduğunu da vurgulamaktadır.  

FAKO Yöntemi ve Tedavi Süreci

'Kataraktın tek tedavi yöntemi ameliyattır.' diye belirten Dr. Eratlı; 'Kataraktın ilaç veya gözlükle tedavisi yoktur. Kataraktın ilerlemesini durdurabilecek bir yöntem de henüz bulunabilmiş değildir. Ameliyat sayesinde şeffaflığını kaybetmiş olan göz merceği alınarak yerine yeni bir göz merceği yerleştirilmektedir.' demektedir.

Katarakt için en güncel uygulanan yöntem FAKO cerrahisi dediğimiz yöntemdir. FAKO cihazı denilen cihaz ile titreşen ses dalgaları vasıtasıyla katarakt göz içerisinde eritilir. Katarakt temizlendikten sonra ise akrilik maddeden üretilmiş mercek göz içerisine yerleştirilmektedir.

FAKO cerrahisi sürecini anlatan Dr. Eratlı; 'Ameliyat öncesi hastanın ayrıntılı bir göz muayenesi yapılmaktadır. Ultrason vasıtasıyla göz merceğinin numarası ölçülmektedir. Aşırı sinirli veya duramayacak hastalar için göz etrafına iğne yapılır, anestezi sağlanır. Çocuklarda FAKO ameliyatı narkoz ile yapılmaktadır. Yine de hastaların çoğunda damla ile ameliyat rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Katarakt FAKO yardımı ile temizlenir ve göz merceği ikiye katlanır. FAKO cihazıyla girilen bölgeye mercek yerleştirilir. Ameliyat sonrası hastanede yatmaya gerek yoktur. Kişi istediği an evine dönebilmektedir. Ortalama 20 dakika süren FAKO cerrahisi oldukça hızlı ve güvenli olduğu için günümüzde en çok uygulanan yöntemdir.' demektedir.

Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:25/05/2013
Okunma Sayısı:15377
Soru sor