Bademcik ameliyatı ile iltihaplanmaya son

Bademcik ameliyatı ile iltihaplanmaya son
Boğazımızın her iki yanında bulunan ve vücudumuza girmekte olan virüs ve mikropları yakalayan yapılar bademciklerdir. Bademcikler antikor denilen maddeleri üretir ve mikrop, bakterilerle savaşmaya yardımcı olurlar. Bademcikler boğaza bir ışık veya fener tutulduğu takdirde rahatlıkla görülebilmektedirler. Bademcik rahatsızlıkları ise çocuklarda daha sık olmak üzere yetişkinlerde de görülebilir. Bademcik ameliyatı için zorunlu haller dışında 4-5 yaş aralığı uygun görülür. Genel olarak bu rahatsızlıklar ileri yaşlarda pek sık görülmediğinden üst yaş sınırı yoktur.Bademcik İltihabının Oluşma Nedenleri?
Bademcik iltihabı dediğimiz durum, bademciklerin virüs ve mikroplarla karşılaşması ve şişmesi sonucunda meydana gelir. Eğer çocukta sıklıkla bademcik iltihabı meydana geliyorsa uzman doktor bademciklerin alınmasını uygun görebilir. Eğer bir çocuk bademcik iltihabı şikayetiyle yılda 6-7 defa doktora getiriliyorsa ameliyat gerekebilir. Sık iltihaplanmalar çocuğun sağlığına da zarar vermekle birlikte ilerlemesi durumunda daha sıkıntılı haller ortaya çıkarabilir. Bademcik alınmasıyla birlikte çocuk bir daha rahatsızlanmayacaktır. Çünkü bademciklerin görevini üstlenecek ve virüsleri etkisiz hale getirebilecek diğer dokular savunmada etkin rol oynayacaktır.
bademcik ameliyatı

Bademcik Ameliyat Süreciİlaçla tedavi edilemeyecek durumda iltihaplanan bademcikler doktorun da kontrolü ile ameliyat edilebilir. Uzman doktor streptokok enfeksiyonu olma ihtimaline karşı boğaz kültürü yapılmasını uygun görebilir. Streptokok dediğimiz mikroplar iltihaplanmaya neden olan bakterilerdir. Son bir yılda yedi, iki yılda beş veya daha sık ateşli bademcik iltihaplanması var ise, Difteri (Kuş Palazı) mikrobu mevcut ise, bademcik ve geniz eti iltihaplanmasına bağlı olarak orta kulak iltihabı geçirilmiş ise ya da kalp kapak bozukluğu varsa bademcik ameliyatı yapılabilir. Bu gibi durumlarda kronik bademcik iltihaplanması meydana gelir. Bu sağlık probleminin çözümü cerrahi yöntem ile bademcik ameliyatıdır. Bademcik ameliyatında çocuk genel anestezi altında uyutulur. Uzman cerrah deride herhangi bir kesiğe gerek duymadan çocuğun ağzından bademcikleri alacaktır. Uzman cerrah bademcikleri bulduktan sonra kesiler yaparak bademcikleri çıkaracak ve kanamayı durduracaktır. Ameliyat sonrası çocuk uyanma odasında uyanacaktır. Hastanede kalma süresi ise 5-10 saat arasında değişmektedir. Herhangi bir yan etki göstermeden çocuk sağlıklı bir şekilde hayatına devam eder.  
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:29/01/2014
Okunma Sayısı:12029
Soru sor