Ani başlayan kas güçsüzlüğüne dikkat

Ani başlayan kas güçsüzlüğüne dikkat

Kas hastalıkları genel olarak genetik bir şekilde geçen grup hastalıktır. Kas hastalıkları her yaşta kendisini gösterebilir. Anne ya da babada, veya her ikisinde de bulunabilen hastalıklı genlerin çocuğa geçmesi ile pek çok hastalık kendisini gösterebilir. Bir ailede birden fazla kişi bu bahsi geçen hastalıklı genlere sahip olabilir. Kas hastalıklarının bir çoğu kalıtımsaldır. Ancak buradaki güçsüzlük yıllarca hatta on yıllar içerisinde kendisini belli edebilir ve bu şekilde gelişir. Türkiye’yi ele aldığımızda kas hastalıklarının görülme sıklığını artıran sebeplerin en önemlilerinden birisi akraba evlilikleridir.

Kas biyopsisi kesin tanı için önemli

Dinlenmekle geçmeyen ve travmaya bağlı olmayan bir güçsüzlük durumu yaşandığını belirten Uzm. Dr. İrem Yitmen güçsüzlüğün hastalığın tipine göre değiştiğini, bununla beraber vücudun farklı bölgelerinde görülebildiğinin altını çizdi. Dr. Yitmen şöyle devam etti, “Kas güçsüzlüğü saç tararken kollarını kaldıramama, merdiven çıkamama, dolaplara uzanmada zorluklar şeklinde kendisini gösterebilir. Bazı tiplerinde yutma kaslarını dahi etkileyebilir. Bu durumda yemek yemede su içmede zorluklar yaşanabilir. Bazı tiplerinde göz kasları etkilenmektedir. Bu durumda gözde kayma ya da çift görme ortaya çıkabilmektedir. Kas güçsüzlüğüne dair yapılacak araştırma kaslarda erime, incelme saptanan hastalarda genetik çalışmalar şeklinde başlar. Eğer tanı konamıyorsa ve genetik geçiş yok ise kas biyopsisi yapmak önemlidir.” dedi. Kas güçsüzlüğünün erken tanısı ile oldukça iyi bir ilerlemenin sağlanacağını belirten Uzm. Dr. İrem Yitmen bununla beraber yapılacak egzersizlerin büyük fayda sağlayacağının altını çizdi, önemini belirtti.

Fizik tedavi ve düzenli egzersizler ile kasları güçlendirmek mümkün

“Kas hastalığında hastalığın ortaya çıkış sebebi ve tipi son derece önemlidir” diyen Dr. İrem Yitmen doğumsal hastalıklarda sağlam kas fonksiyonlarını iyi tutmanın gerekliliğini ve bunun için mutlaka fizik tedavi programının uygulanması gerektiğinin altını çiziyor. Kuvvet kaybında geciktirme yapılması ya da mevcut kas gücünün korunması amacıyla egzersizleri aksatmadan düzenli bir şekilde yapmak gerekiyor. Fizik tedavi programı ile kaslarda oluşabilecek kısalıklar, eklemlerde meydana gelebilecek bozulmalar ve solunum sorunlarının da önüne geçilebilmektedir. Genetik geçişli hastalıkların bir sonraki kuşaklara aktarılmasının önüne geçmek için kas hastalıklarının tanısının konması son derece önemlidir.

Güncelleme Tarihi:05/05/2024
Yayınlama Tarihi:18/04/2018
Okunma Sayısı:3197
Soru sor